İlgili yazılar

GEBELİK MUAYENE SEYRİ 2

Bebeğin ve anne adayının sağlık durumunun izlenmesi, doğuma hazırlık, lohusalık dönemine hazırlık (emzirme, aile planlaması, yenidoğan bakımı gibi konular) bir kadın doğum uzmanının hedefleri arasındadır. İlk görüşme, ailenin doktorla tanışması, doktorun anne adayını tıbbi olarak tanıması açısından önemlidir.

Bu ilk görüşmede, anne ve baba adayının çok sayıda sorusuna yanıtlar verilir. Cinsellik, iş yaşamı, seyahat, çatlakların önlenmesi, gebelik egzersizleri, istirahat, vitamin alımı gibi “önemsiz” gözüken ve bu nedenle “havada kalan” konular görüşülür. Acil durum geliştiğinde izlenmesi gereken yollar ele alınır. Gebelik haftasının teyid edilmesi ve kan sayımı, idrar analizi ve idrar kültürü gibi gebeliğin “olmazsa olmaz” incelemeleri genellikle bu ilk görüşmede yapılır. Muayenelere risk faktörü olmayan anne adaylarında, 32. haftaya kadar genellikle dörder haftalık aralıklarla, 32. 34. ve 36. haftadaki muayenelerden sonra doğuma kadar haftalık olarak devam edilir. İdrar kültürü ve tam kan gibi incelemeler genellikle 32. haftada tekrarlanır.

Hepatit B açısından tarama genellikle doğuma en yakın zamanda yapılır.Pelvisin (çatınızın) normal doğuma uygun olup olmadığı genellikle 38. haftada gözden geçirilir.Sezaryan için gebelik esnasında karar verildiğinde doğum randevulu olarak genellikle 38.-39. hafta arasında bir yerde gerçekleşir.Normal doğumun gerçekleşmesi için genellikle 41. haftanın sonuna kadar beklenir.

Yazıyı Paylaş:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin
Share on email