İlgili yazılar

Gebelikte Sigara Kullanımı

Sigara dumanı içerdiği zift, nikotin, karbonmonoksit ve diğer zehirli gazlarla, başta bronş ve akciğerler olmak üzere vücudun çeşitli organ sistemlerine zarar verir.

Anne adaları, her bir sigara içiminde, bebekte hipoksi (oksijen azlığı ) ve hipertansiyona (yüksek tansiyon) sebep olur.Günde bir paket sigara içdiği düşünülürse, 20 kez bebek oksijen azlığına maruz kalıyor demektir. Sigarayı tümüyle, gebelik planlandığı anda bırakmak en idealdir. Fakat bunu başaramayacak anne adaylarının en azından günlük sigara sayılarını en aza indirmeleri gerekmektedir.

Sigara kullanan gebelerde, düşük riski artar, erken doğum tehdidi oluşur.Anne karnındaki bebekte beslenme bozukluğu oluşur ve düşük kilolu bebeklerin doğmasına sebebiyet verir.Ablasio plasenta denen hamilelikte iç kanama geçirme ihtimali artar. Lohusalıkta, süt miktarı azalır, en tehlikelisi anne karnında bebek ölüm riski oluşur.

Baba adaylarının da gerek doğum öncesinde, gerek doğum sonrasında, ev içinde içdikleri sigaralarla, bebek de pasif içici durumuna geçer.Bu nedenle bebeğin olduğu yerlerde sigara içilmesine izin verilmemelidir.

Yazıyı Paylaş:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin
Share on email